Miközben az itthoniak áztak-fáztak a májusi “aranyesőzésben”, az OMNYE 46 fős csoportja bejárta a németországi közép-Rajna vidéket és a Benelux országok legszebb városait.

Az első napi, ludwigshafeni szálláshelyünket majd 1000km-es buszozást követően értük el. Közben ízelítőt kaptunk az útmenti települések földrajzi, történelmi, kultúrtörténeti tudnivalóiból is. Azért az otthon “melegére” még jó pár napig a házi készítésű édes és sós sütemények, valamint a jó pálinkák is emlékeztettek.

A második napunk egy rövid Mainzi programmal indult. Megtekintettük a Szent Márton Dómot, elsétáltunk a Gutemberg ház és a Chagall ólomüveggel díszített Szent István-templom mellett, majd Wiesbaden érintésével Rüdesheimbe látogattunk. Megnéztük a Szent Jakab templomot, tettünk egy sétát a városban, és St. Goarshausenig hajóztunk a Rajnán, útba ejtve a legendás 132 méter magas Loreley sziklát. A következő, kétnapi szálláshelyünk Delft-ben, a festői holland városban volt. A fárasztó nap ellenére az utazók egy kisebb csoportja felfedezte a lagunákkal, hidakkal szabdalt kisváros ámulatba ejtő központját, ahová másnap csoportosan is visszatértünk.

Amszterdamban a virágpiaccal kezdtünk, később a városnézés során betértünk egy csak a németalföldre jellemző középkori vallásos közösségek lakta úgy nevezett begina udvarba. Sétáltunk a vörös lámpás negyedben, hajóztunk a főbb csatornákon a kikötőig és a központba vissza. Délután Voledamot, az üdülővé vált egykori halászfalut néztük meg, melynek szomszédságában egy hatalmas területet készülnek kiszárítással elhódítani a tengertől.

Másnap Gouda volt az egyik úti cél. Megnéztük a XV. századi mérlegházat, az 1400-as években épült gyönyörű városházát, meghallgattuk annak harangjátékát. Ezt követően kerestük fel Hágát, az áttekinthetetlensége miatt Európa falujának nevezett királyi székhelyt. Lefotóztuk a Nemzetközi Bíróság épületét, látogatást tettünk a Holland Parlament belső udvarában és a Rembrant, Velmeer, Bruegel, Rubens képekkel ékesített Mauritshuis múzeumban.  Délután már Antwerpenben voltunk. Sajnos a város egyik ékköve, a városháza külső tatarozás miatt “becsomagolva” fogadott minket, de a főtéri Notre Dam katedrálisba bejutottunk. Itt 4 Rubens oltárképet csodálhattunk meg. Nem volt szerencsénk a Rubens-házzal sem, ami sztrájk miatt volt zárva, a nagy alkotó sírját őrző St. Jakab templomot pedig tatarozták.
Gentben a harang-torony, a szövőház,  a St. Bavo Székesegyház (itt tekinthető meg Van Eyck1432-ben festett „A bárány imádása” – c. szárnyasoltár) az egykori gabona piac és a St. Mihály híd megtekintése volt programban. De megdobogtatta szívünket az Oscar-díjas Nemes Jeles László Sunset (Napszállta) filmplakátja is az egyik homlokzaton.

Brugge-ben 19 fokos meleg és napsütés fogadott. Felkerestük a főteret, a Belfort-tornyot, a Szent Vér kápolnát, láttunk itt is egy Begina-udvart, és a Miasszonyunk-templom Michelangelo Madonna a gyermekkel szobrát.
Hazautazóban Brüsszelben jártunk: Atomium, Brüsszel-park, Grand Palace, Manneken piss, a fő(koronázó) templom került utunkba. Utolsó állomásunk Luxemburg, a Luxemburgi Nagyhercegség fővárosa volt. Bementünk a Miasszonyunk templomba, felkerestük a nagyhercegi palotát, láttuk a városházát, kirakatokat néztünk a sétányon.

És mind ezekért 3700 kilométert kellett megtenni? Igen. Szép volt, fáradtságos, de örök élmény marad.

Képgaléria

Buda Dénes